Asdep | Konular | Kitaplar

18 Yaşından Önce Sigortalı Olunabilir mi?

18 Yaşından Önce Sigortalı Olunabilir mi?

Halkımız arasında yanlış bilinen bir genel bilgi vardır.

"18 yaşından önce sigortalı olunamaz"

Öncelikle şunu söyleyelim ki, 18 yaşından önce sigortalı olunabilir.

Ve 18 yaşından önceki sigortalılık süreleri geçersiz sayılmaz.

Esas itibariyle İş Kanunumuz da 14 yaşını doldurmuş çocukların ilköğretimi tamamlamış olması şartı ve bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişimlerine engel olmaması şartıyla hafif işlerde çalıştırılabilmesini düzenlemiştir.

15 ile 18 yaş arasındaki işçiler durumlarına göre genç yada çocuk işçi olarak belirli koşullar dahilinde çalıştırılabilir.

Pratikte de birçok sigortalının da uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışmaları 18 yaşından önce başlamış olabilmektedir. Fiilen çalışılan günlerin hepsi sigortalılık açısında geçerlidir.

Sigortalılık Süresi 18 Yaşını Doldurunca Başlar

Öte yandan sosyal güvenlik sistemimize göre kişi ne kadar erken çalışmaya başlamış olursa olsun “sigortalılık süresi” 18 yaşını doldurduğu tarihte başlar.

Başka bir deyişle günleriniz emeklilikte sayılsa dahi emeklilik şartlarından biri olan sigortalılık süresi ancak 18 yaşından sonra başlar.

1999’daki reforma göre emeklilik için yaş şartınızı belirleyen sigortalılık süresi 18 yaşınızı doldurduğunuz tarihte başlamış kabul edilmektedir.

Eğer işe 01.04.1981 tarihi öncesinde başlamış olsaydınız sigortalılık başlangıcınız 18 yaş altında olmanıza bakılmaksızın başladığınız tarih kabul edilecektir.

Ancak bu tarih sonrasında işe girenler açısından 18 yaş şartı kaçınılmazdır.

Bu durum yaşlılık aylığı almayı hak etmek için uygulanır, malullük ve ölüm aylıklarında uygulanmaz.

Yaş Tashihi Durumu Değiştirmez

Türk Medeni Kanunu’nca SSK’lı (4/1-a’lı) çalışana kazai rüşt kararı alınmış olması yada ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra mahkeme kararı ile yapılan yaş tashihleri sigortalılık süresinin başlangıcını etkilemez. Yani siğortalı çalışmaya başladıktan sonraki yapılan yaş düzeltmeleri geçerli değildir.

Bağ-Kur (4/1-b) yada Emekli Sandığı (4/1-c) sigortalısı olanların 18 yaş altında sigortalı olmalarına gerek yoktur, zira sigortalılık nitelikleri 18 yaşını doldurunca başlar. Öte yandan bunlardan bir meslek veya sanat okulunu bitirenlerden, 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre mahkemece ergin kılınmak suretiyle, öğrenimleriyle ilgili görevlerde çalışanlar hakkında 18 yaşın bitirilmiş olması şartı aranmaz.

“vekil öğretmen” olarak çalışanlarda,. Vekil öğretmenler eski tabirle SSK yeni tabirler 4/1-a sigortalısıdır, adlarına uzun vadeli sigorta kolları (emeklilik) primi yatırılması zorunludur.

Dolayısıyla 18 yaşın altındaki ssk primi ödemek suretiyle geçen tüm çalışmalar geçerlidir. Ancak sigortalılık süreniz 18 yaşını ikmal ettiğini tarihte başlamaktadır.Yani bir erkek siğortalı 16 yaşında 01.01.1988 tarihinde yaşlılık ve ölüm aylığı primi ödemek suretiyle işe başlamış olsun, bu siğortalının ödemiş olduğu sigortalılık primleri emeklilikte değerlendirilmeye alınır. Ancak erkek siğortalılıkta aranılan 25 yıl hesabı ise 18 yaşını dolduracağı 01.01.1990 tarihi itibariyle yapılır.

Emeklilik Hesabı Yaşa Bakılmadan Yapılır

Ancak burada ince bir ayrıntı var. Yaşlılık aylığı için geçerli olacak sigortalılık süresi 18 yaşını doldurulan tarihte başlıyor olsa da emeklilik hesabında yaşa bakılmaz.

Sizin gibi 16 yaşında iken değil 1 yaşında dahi sigortalı olunmuş olsa emeklilik hesabı o ilk sigortalı olunan tarihe göre hesap olunur.

Buna göre siz de 01.01.1988 tarihli işe girişinize göre 25 yıl sigortalılık süresini doldurmak ve 5375 prim ödeme gün sayısına sahip olmak şartı ile 50 yaşınızda emekli olabilirsiniz.

18 yaşınızı ikmal ettiğiniz tarihte başladığı kabul edilen 25 yıl sigortalılık süreniz 2015 yılının ocak ayında dolacak. ancak bu güne kadar ödemiş olduğunuz toplam sigortalılık süreniz 5375 günü geçtiğinden, sadece 50 yaşınızı doldurmanız halinde SSK dan emekli olabileceksiniz.

"18 yaşından önce sigortalı olunamaz MI?, sigorta yaş sınırı" bitti...