Asdep | Konular | Kitaplar

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Yatalak veya özürlü hastaların yakınları hep soruyorlar birçok yerde:

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Evde bakım maaşı özellikle engelli bir çok kişi için devlet tarafından hazırlanan ve sürekli her ay engelli kişilere verilen evde bakım parasıdır.

Ücreti özellikle 2013 sonuna kadar 699 tl civarında olan bu rakam devlet tarafından evde engelli bakımı kapsamı altında ödenen bir ödenek olarak bilinmektedir.

her yıl enflasyon oranında artmaktadır.

Devletimizin bu konulara eğilimli olması ve öncem vermesi tabi Türkiye şartlarına göre çok önemli bir durum.


Dolayısı ile % 90 engelli bir kişinin zaten ayağa kalkma durumu yoktur.

Bakım Maaşı

Çalışmayı istese de engeli ona izin vermeyecektir. Dolayısı ile bu engeller devlet tarafından göz önünde bulundurularak bir ücretlendirme hazırlanmış ve bu ücretlendirme de evde bakım maaşı olarak engellilere verilmektedir.


Evde bakım maaşı alabilmek için kişinin öncelikle raporunun olması gerekmektedir.

Raporunun olması ve bu engelini ispatlaması ile birlikte devlete başvuru yaptığında kendisine evde bakım maaşı bağlanır.


Ancak bu durum şöyle açıklanmaktadır. Özellikle evde bakım maaşı engelli kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından belirlenmekle birlikte ayrıca da kişi başı olarak maaş bağlanması da sağlanmaktadır.


Özürlü Maaşı

Özürlü ve engelli olan durumunu özellikle rapor ile ispatlaması durumunda bu maaşa hak kazanan kişiler hayatları boyunca devlet tarafından yapılan yardımlar ile birlikte bir yaşam süremeye çalışmaktadır.


Evde bakım maaşı ile ilgili olarak ücretlerin biraz daha yükselmesi aslında çok daha iyi olabilir bu konuya devletin el atması ve incelemesi önemli olup daha duyarlı olunması ve işgücünü kaybetmiş kişilere yardım edilmesi ve giyecek yiyecek yardımı da yapılması çok önemlidir.

Evde Bakım Maaşı Almak

Özellikle iş gücünü kaybetmiş kişiler veya doğuştan engelli kişiler aldıkları rapor ile birlikte devlete başvuru yaptıklarında özellikle devlet tarafından evrakları incelenmekte ve ihtiyaç duydukları bu evde bakım maaşı uygulaması artık başlamaktadır.

Kişilerin kendi sorumlulukları ve bakmak zorunda oldukları kişiler de olduğunu düşündüğünüzde durum gerçekten oldukça zorlanmaktadır.


Zaten bakıma ihtiyacı olan kişinin birde bakmakla zorunluluğu olduğu kişiler olduğunu düşündüğünüzde özellikle daha çok yardıma ihtiyacı olduğunu da anlamamak elde değildir.

Bu konular ile alakalı belli kanunlar bulunmakta ve devlet tarafından özellikle dikkat edilmesi ve uygulanması gereken de bir çok durum vardır.

Devletin bu konular üzerinde duyarlı olması durumunda engelli kişiler daha çok rahat edebilir ve evde bakım maaşı olarak da belki başka yardımlar sağlanabilir.


Bu konuda duyarlı olunmalı ve dikkatli olunmalıdır

Bu miktarlar 6 ayda bir güncellenmektedir. Bu değişimi takip etmek gerekir...

"evde bakım maşı için gerekli prosedür, evde bakım parası miktarı, evde bakım parası müracaat, evde bakıma hak kazanma" anlatıldı...


54 yorum

Bu konuda da bir çalışmanız olursa, Size sonsuz teşekkür ederiz.

Sayın Yetkililerimiz. % 99 özürlü kişiler olarak Değerli Bakanımızdan önemle düzetilmesini rica ettiğimiz bir konu şudur.
Sn. Bakanım aklı başında karar verme iradesine sahip, % 90 özürlüler olarak bu bakım parasını bizim elimize vermenizi rica ediyoruz,
Çünkü biz kendizi kim bakmasını istersek, araştırıp bize en iyi bakacak bakıcımızı bulup, onlara kendimizi onlara baktıralım istiyoruz.
Bulduğumuz aile veya kişiler, bizim memnuniyetimize veya tercihimize göre, ister 6 ay, ister 2 iki sene, gönlümüz nereyi istese, bu bakım aylığı ile daha iyi şartları araştırıp, orada yaşamak istiyoruz.
Bu konuda Bakanımızdan tek beklentimiz, bakım aylığını hak kazanmış, bizim gibi iradesi elinde olan, kişilerin bakım aylığını, özürlünün kendisine verip, bakıcı değiştirme hakkına sahipsin denilmesi istiyoruz.
Bu uygulama, özülünün hem bakım kalitesini yüksektecektir, hemde özürlüye ailen tarafından bakılmaya mecbursun, bakım sıkıtısını kaldıracaktır.
Diğer öneli bir konu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce, sertifikalı bakıcı aile veya bakıcılık yapan elemanları, aylık, yıllık veya günlük, ücreti özürlü bakım aylığından ödenecek şekilde, eleman bulunmasını sağlıyacak bir birimin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün idaresinde, acilen kurulması, biz özürlüler için hayati önem taşımaktadır.
Sayın Değerli Bakanım aklı başında özürlü olarak, bu bakım aylı, elimize verilip, bakıcıya karşı bizler istediğimiz an, nerde nasıl diye, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce, korunup kollanırsak, bizim tüm sorunumuzu halletmiş olursunuz.
Bu uygulama özürlü konusunda, hem devletin yükünü azaltır, hem aklı başında olan engellinin bakım kalitesini yükseltir.
Ailemizde bir rahatsızlık olsa, devlet bizi bir bakım evine götürecek diye korkudan aklımız başımızdan gidiyor.
Dört duvar arasında ye iç yat olan, bir bakım evine gitmeyi asla istemiyoruz.
Devletin bu konular üzerinde duyarlı olması durumunda, engelli kişiler daha çok rahat edebilir ve evde bakım maaşı olarak da belki başka yardımlar sağlayabilirse bizler başka bişey istemeyiz.
En derin selam ve saygılarımızla.

10.12.2012 - HAMZA ve MEHMET - KARDAŞ

dul maaşı

sayın bakanım dul maaşı adı altında çıkarmış olduğunuz eşi ölmüş kişilere vermiş olduğunuz maaş takdire şahan bir uygulama ALLAH sizden razı olsun.fakat bu maaş neden eşinden ayrılan kadınlara verilmiyor.eşinden ayrılan hiç bir geliri olmayan insanlar eşi ölen insanlardan durumu iyi degil aynı konumdalar sizlerin anlaşmalı boşanmalarla bu maaşı talep edenler olacağından kaygılandığınızı biliyorum.ama bu da baknlığınızda çalışanların görevi sahtecilikle bu maaşı alanları bulmaları bu konuyla ilgileneceginizi biliyo kolaylıklar diliyorum

29.11.2012 - Ziyaretci

evde bakım parası

öyle diyorsunuzda evde bakım parasını alamıyoruzki % 96 özürlü oğlum var 18 yaşını 4 ay önce doldurdu, ve benim ve eşimin geliri ortalamaya alındığı için evde bakım parasını alamıyoruz buna hiçbir zaman bir çözüm getirilemedi, zaten ihtiyacı olmayan bu parayı almak için gidip o prosüdürle uğraşmıyor,ama bizlerin 100 yada 200 tl gibi bir rakam geçtiği için evde bakım paraları baglanmıyor kaldıki evde engellin var ise masrafların kaç katı artıyor bilmiyorum.
neden derseniz laf anlatamıyorsun takıntıları oluyor ya sürekli yemek istiyorlar ya sürekli gezmek istiyorlar yada takıntısı oldukları nesne yada vs neyse onları almak istiyorlar gelde karşıla birini karşılarsan diğeri kalıyor ozaman da tabi sıkıntılı süreç başlıyor eğer çocuk agresifse saldırganlaşıyor anlarmı para yoktan . ANLASA ZATEN ÖZÜRLÜ OLMAZ

24.09.2014 - Ziyaretci

Evde Bakım

Benim anneannem yatalak 2 ay önce Felç geçirdi tepki yok sağlık raporu için illa hastaneye mi gitmek Lazım nasıl gidecez bir bilgisi olan varsa yardımcı olursanız sevinirim

18.11.2014 - Ziyaretci

Evde bakım parası için sadece özürlü raporu yeterli değil

Evde bakım parası için sadece özürlü raporu yeterli değil. Aynı zamanda bakıma muhtaç hastanın yaşadığı evde kişi başı aylık gelir ortalamsının kişi başına yaklaşık 570 tl civarı (bu rakam aslında asgari ücretin üçte ikisi oranındadır.) yada daha az olması gerekir

bu orandan fazla ise, evde bakım yardımı alamazsınız.

Eğer rakamlar uygunsa uzun bir süreç sizi bekliyor.

İlk iş engelli raporu almak. Bu raporda heyet raporu olmak zorundadır.

her ilde özürlülük raporunu veren devlet hastaneleri bellidir. sadece o merkez devlet hastanesinin verdiği heyet raporu geçerlidir. o hastanede de heyetin toplanma günleri bellidir.

o yüzden önce devlet hastanesinden heyetin toplanma gününü öğreneceksiniz sonra hastanızı hastaneye araçla veya belediyenin ücretsiz ambulansıyla getirirsiniz.

her hastanede tekerlekli sandalyeler girişte mevcuttur. oturabiliyorsa sandalyeye oturamıyorsa tekerlekli sedyeye yatıracaksınız.

sonra teker teker heyet doktorlarını gezdireceksiniz. sonra da kurul toplu olarak görüp değerlendirecek. felçli ise, %100 engelli raporunu verirler.

Raporu 1-2 gün sonra falan hastayı getirmeden alabiliyorsunuz.

bu işlemler daha işin başı.

Raporu aldıktan sonra, asıl nüshalardan biri ile Aile VE SOSYAL Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.

yani Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının her ilde evde bakım maaşı bağlanmasını kararlaştıran ve hakedişini ilerleyen süreçte de takip eden bir birimi var.

O birime başvurmanız gerekiyor. O birimden, size engelli veya bakıma muhtaç hastanın gelir durumu ile hastayla aynı evde resmi ikametgahı aynı olan her insanın maddi durumlarını araştıran 5-6 kurumdan sorgulayan formlar veriliyor.

çoğu kaymakamlık veya valilik binalarında yer alan bu kurumlardan aynı evdeki herkes için ayrı ayrı o belgeleri her hangi bir maddi geliri yoktur diye varsa da şu miktardadır diye onaylattırıp topluyorsunuz.

tüm bu evraklarda evdeki gelir sahiplaerinin aylık gelirlerinin toplamı, aynı evde yaşayan toplam insan sayısına bölündüğünde çıkan rakam yaklaşık 570 tl civarı (bu rakam aslında asgari ücretin üçte ikisi oranındadır.) yada daha az ise, evde bakım maaşı almaya hak kazanma şansınız var demektir.

tüm bunlarda uygunsa, evrakları Aile VE SOSYAL Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne evde bakım maaşı işlemlerine bakan birime teslim ediyorsunuz.

artık 1 hafta ile 7-8 ay arasında bir zaman içinde gelip evrakta gösterdiğiniz kişilerin aynı evde olup olmadıklarını hastanın durumunu da görmek amacıyla eve bir içlerinde doktorunda bulunduğu bir heyet geliyor.

evraklardaki bilgilerin doğruluğu inceleniyor.

her şey uygunsa evde bakımı üstlenen kişi adına bir hesap açtırılıp, ona aylık 700 küsür TL tutarında maaş bağlanıyor.

19.11.2014 - hasan

BAKICI AYLIĞI

YÜZDE DOKSAN AĞIR ÖZÜRLÜ RAPORUM OLDUĞU HALDE EVE GELENLER RAPORDA YAŞAM ŞARTLARIMA YÜKSEK DEMİŞ BENİM OLMAYAN KALORİFERLİ TOKİDE OTURUYORMUŞUM BEN NASIL HAK ETMİYORUM İZZET YALÇIN GÜLENDAM YALÇIN

28.01.2015 - Ziyaretci

sadece o sebep olmayabilir!

sadece o sebep olmayabilir!

bilemiyorum ama, o söylediğinizi bir sebep olarak görmezler.

oturduğunuz evde gelir sahiplerinin toplam gelirini aynı evdekilerin sayısına bölüyorlar o rakam önemli...

12.02.2015 - hasan

benım oglum yuzde yetmıs agır

benım oglum yuzde yetmıs agır engellı ev kıra esımın gelırı 1500 lıra 5 kısıyız calısan tek esım bız alabılırmıyız engellı maası

01.03.2015 - Ziyaretci

tabii ki

1500 maaş ise + kira de 500 olsun

toplam 2000 TL

2000 TL / 5 KİŞİ = 400 TL EDER BU DURUMDA ALABİLİRSİNİZ

04.03.2015 - hasan

Hasta parası

Oturduğum ev benim üstüme bide arsba var ,hasta parası alabilirmiyim

22.03.2015 - Ziyaretci

bakım maaşı

Nenem tokatta dayımla yaşıyor 2 çocuğu var biri lise biri daha 3 yasında pazarcılık yapıor ev kira 14 yasında kendi ihtyaclarını zor görüyor yengem ve dayım yardımcı oluyor. Bakım maaşı alma durumları olabilir mi? olabilirse ne yapmamız gerekiyor acaba lütfen yardımcı olur musunuz?

28.03.2015 - Ziyaretci

elbette olur

ama haneye giren toplam gelir, o hanede yaşayan fert başına bölündüğünde, asgari ücretin yarısından az olması şartı var.

başvuru aile ve sosyal politiklar bakanlığı il müdürlüğü bünyesinde ATİAD merkezlerine yapılıyor.


biraz prosedürü var tabi.

ancak engelli ise...

yoksa sadece yaşlılık maaşı için başvuru yapabilir.

30.03.2015 - hasan

bakıcı maaşı hk

annem %98 sürekli raporu var ancak ağır engelli kısmı hayır yazıyor.ev hanesinin geliri ise 250 tl bu şartlarda bakıcı parası alabilirmiyiz.ACİL CEVAP LÜTFEN

02.04.2015 - Ziyaretci

Evde annem, babam ve babamın

Evde annem, babam ve babamın ilk eşinden olma engelli ablam yaşıyordu. Ablamın özürlü raporu var ve ödemesi babamın hesabına yatırılıyordu. Fakat babam vefat etti. Artık ablama annem bakacak. Maaş ödemelerinin annemin hesabına yapılması için ne yapmamız gerekiyor. Anneme henüz dul aylığı bağlanmadı.
Teşekkürler

02.04.2015 - Ziyaretci

benım alamadıgım nıye kırayı

benım alamadıgım nıye kırayı gelrın uzerıne ekleyıp boluyosunuz kırada o maasın ıcınden odenıyor 1000 lıradan bolmenız gerekmıyomu

07.05.2015 - Ziyaretci