Asdep | Konular | Kitaplar

Sağlık Bakanlığı'ndan Korkutan Kanser Açıklaması

Sağlık Bakanlığı'ndan Korkutan Kanser Açıklaması

Çağın en büyük hastalığı ülkemizde kontrol edilemez boyutlara ulaştı.

Kanser Savaş Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye'de yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu açıkladı.


Türkiye’de kanserle yaşayan 500 bin hasta bulunduğunu belirten Gültekin, “Kanserlerin genel nedenleri sıralamasında tütün, obezite, sağlıksız beslenme, enfeksiyonlar ve alkol yer alıyor. Sigara en önemli düşmanımız kanser gelişiminde.” dedi.

Sağlık Bakanlığı, 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde vatandaşların kanser ile ilgili sorularına sosyal medyadan cevap verdi. Saat 13.00-14.00 arasında, kanser ile ilgili gelen sorulara Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Savaş Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ve Gazi Üniversitesi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özet, www.twitter.com/saglikbakanligi adresinden anında cevapladı.

Twitter anında soru cevap uygulamasında, bir saat boyunca vatandaşlardan 500 tane soru geldi.

Vatandaşların en çok sorduğu sorular şunlar: “Psikolojik sorunlar ve stres sebebi ile kanser olma ihtimalimiz var mı?

Kanser olmamak için nelere dikkat etmeliyiz? Prostat kanserinden nasıl korunuruz? Saç boyası ve parfüm gibi maddeler kanser yapar mı? Kansere bitkisel çözüm var mı?

Kanser olunca neden saçlar dökülür? Kanser anne karnındaki çocuğa geçer mi?”

Teknolojik gelişmelere paralel olarak sosyal iletişim ağları ile insanları bilgilendirmenin önemine değinen Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Savaş Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, “Bakanlığımız geçtiğimiz haziran ayında facebook ve twitter üzerinden yeni bir uygulamaya başladı.

Bu siteler vatandaşların sorularını cevaplamak amacıyla oluşturuldu. Facebokk hesabında 155 bin ve twitter hesabında ise 30 bin civarında takipçisi bulunuyor.

Dünya genelinde en fazla takip edilen bakanlığız. Kanser günü nedeniyle sosyal paylaşım sitelerinden vatandaşların sorularını cevapladık.” diye konuştu.

Dünyada kanserin hızla artış gösterdiğini ve Dünya Sağlık Örgütü’nün 2015 yılında kanseri bir numaralı ölüm nedeni olarak ilan ettiğini belirten Gültekin, “Kanserin 3 misli artacağı söyleniyor.

Şuan dünyada 25 milyon kanseri hastası var ve bu rakam 75 milyona kadar çıkacak. Dünyadaki artış Türkiye’de görülüyor.” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de yılda yaklaşık 175 bin yeni kanser teşhisi konulduğunu kaydeden Gültekin, "Kanserle yaşayan 500 bin hastamız var.

Türkiye’nin verileri gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında ABD ve Kanada gibi ülkelerde kıyaslandığında kanser oranı daha düşük. Türkiye’nin kanser haritasında dikkat edilmesi gereken hususlar var.

Biz de önlenebilir ve teşhis edilebilir kanser daha ağırlıklı. Erkeklerde akciğer,mesane ve yemek borusu kanserleri ilk 5 sıralama içinde.

Bakanlığımız obeziteye karşı geçtiğimiz yıl önemli bir çalışma başlattı. Obez olmasa bile insanımız her gün yarım saat hareket yapmalı.” açıklamasında bulundu.

"SİGARA KANSERLE MÜCADELEDE EN BÜYÜK DÜŞMANIMIZ"

Kanserle mücadele konusunda önemli stratejinin sigara olduğunu belirten Gültekin, vatandaşlara şu konularda tavsiyelerde bulundu: “Obeziteden kaçınacağız.

Vücut kitle endeksi hafif şişman ve obez gösteriyorsa hemen kilo vereceğiz. Obez olmayabiliriz. Kilomuz yerinde ise düzenli egzersiz yapacağız.Haftada iki kere en az yarım saatlik yürüyüşler yapacağız.

Dengeli ve sağlıklı besleneceğiz. Yağ karbonhidrat ve protein anlamında dengeli besinler alacağız. Sebze ve meyve tüketimimiz bol olacak. Alkol kullanımından kaçınacağız. Güneş ışığının aşırı zararlarına karşı korunacağız.”

"KANSERLERİN YÜZDE 10’U ALKOLE BAĞLI GELİŞİYOR"

Kanserlerin genel nedenleri sıralamasında tütün, obezite,sağlıksız beslenme, enfeksiyonlar ve alkolün yer aldığını belirten Gültekin, “Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü 2023 yılına kadar bütün ülkelerin alkol kontrol programı yapmaya davet etti. Kanserlerin yüzde 5-10 oranı alkole bağlı gelişmekte.

Türkiye’de de son yıllarda alkol kullanımında ciddi artışlar söz konusu. Bu artışlar ulusal bir alkol eylem programının dünya sağlık örgütü ve Avrupa Birliği’nin önerileri kapsamında kanser önleyici stratejiler olarak ön plana alınmalı.” şeklinde konuştu.

BAKANLIK HER AY BİR KONU İLE İLGİLİ SORULARI CEVAPLAYACAK

Bakanlık, Haziran 2012’de sosyal medya hesaplarını hizmete soktu.

Bakanlığın, facebok hesabında 155 bin ve twitter hesabında ise 30 bin civarında takipçisi bulunuyor. Bakanlık twitter üzerinden ilk yayınını aralık ayında grip konusunda yaptı.

Bugün yapılan kanser soru –cevap uygulaması artık aylık periyodlar ve belirli konularda yapılacak. Bakanlık organ bağışı, diyabet, kozmetik, HİV/AİDS gibi konularda duyarlılık ve farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalarına devam edecek.