Asdep | Konular | Kitaplar

Klinik Kalite Programı Uygulaması Başladı

Klinik Kalite Programı Uygulaması Başladı



Türkiye Klinik Kalite Programının uygulaması ülke genelinde başlatılmıştır.



Türkiye Klinik Kalite Programı dahilinde altı (6) sağlık durumu (Diyabet, Gebelik Süreci ve Doğum, Diz Protezi Replasmanı, Koroner Kalp Hastalığı, İnme ve Kalça Protezi Replasmanı) için standart ve indikatörler belirlenmiştir.

Bakanlığımız Sağlık Bilgi Sisteminde (Sağlık.Net) kamu, üniversite ve özel hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde veri toplanmasına ve Karar Destek Sistemi Klinik Kalite Raporları oluşturulmaya başlanmıştır.


Oluşturulan bu raporların Türkiye’de Klinik Kalitenin izlenmesi ve değerlendirilebilmesi için SağlıkNet Sistemindeki Minimum Sağlık Veri Setlerinin (MSVS), Hastane Bilgi Yönetimi Sistemi (HBYS) ve Aile Hekimliği Bilgi Sistemlerinde (AHBS) maksimum itina ile doldurulması gerekmektedir*.



* 1. Klinik kalite için belirlenen standartlara ve indikatörlere ilişkin toplanan veriler hastaneler (kamu, özel ve üniversite) ve aile sağlığı merkezlerinden Sağlık.Net üzerinden halihazırda toplanmakta olup yeni bir form veya yazılıma ihtiyaç duyulmamaktadır.


Doktorların, tıbbi sekreterlerin veya veri giren personellerin, yukarıda belirtilen 6 sağlık olgusu ile ilgili alanları, eksiksiz, doğru ve güvenilir şekilde doldurması önem arz etmektedir.

2. Bilgi işlemden kaynaklanan problemler olduğunda sorumlu kişiler tarafından giderilmesi gerekmektedir



İŞTE KONUYLA İLGİLİ TÜM İLLERE GÖNDERİLEN YAZININ METNİ


T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Klinik Kalite Daire Başkanlığı
Mithatpaşa Cad. No:3 Sıhhiye/ANKARA Telefon: 0 (312) 585 26 25-26
Elektronik ağ: www.klinikkalite.saglik.gov.tr E-posta: klinikkalite@saglik.gov.tr
Sayı : 88668968/060
Konu : Türkiye Klinik Kalite Programı
……………..VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)
Halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek temel misyonuyla, Türkiye’de klinik kalitenin izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik mevcut durum tespitinin yapılması ve klinik kalite ölçme ve değerlendirme sisteminin geliştirilmesi amacıyla Bakanlığımızca yürütülen Türkiye Klinik Kalite Programı çalışmaları devam etmektedir. Program kapsamında Klinik Kalite; “Kanıta dayalı tıp uygulamaları ile doğru teşhis ve tedavinin sağlanması, hataların önlenmesi, bakım sürecinin iyileştirilmesi, hasta ve çalışanların memnuniyetinin artırılması ve en iyi sağlık sonuçlarına ulaşılmasıdır” şeklinde tanımlanmıştır.
Türkiye Klinik Kalite Programı dahilinde altı (6) sağlık durumu (Diyabet, Gebelik Süreci ve Doğum, Diz Protezi Replasmanı, Koroner Kalp Hastalığı, İnme ve Kalça Protezi Replasmanı) için Standart ve indikatörler belirlenmiştir. Bakanlığımız Sağlık Bilgi Sisteminde (SağlıkNet2) Kamu, Üniversite ve Özel Hastanelerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde veri toplanmasına ve Karar Destek Sistemi Klinik Kalite Raporları oluşturulmaya başlanmıştır. Oluşturulan bu raporların Türkiye’de Klinik Kalitenin izlenmesi ve değerlendirilebilmesi için SağlıkNet2 Sistemindeki Minimum Sağlık Veri Setlerinin (MSVS), Hastane Bilgi Yönetimi Sistemi (HBYS) ve Aile Hekimliği Bilgi Sistemlerinde (AHBS) maksimum itina ile doldurulması gerekmektedir. Türkiye Klinik Kalite Programı web sitesinden (www.klinikkalite.saglik.gov.tr) daha fazla bilgi edinilebilir.
Konuyla ilgili olarak ilinizde bulunan tüm hastane ve aile sağlığı merkezlerinin bilgilendirilmesi hususunda gereğini rica ederim.
Yrd.Doç.Dr. Hakkı YEŞİLYURT
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı
Gereği: Bilgi:
81 İl Valiliğine Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu T.C. SAGLIK BAKANLIGI
SAGLIK HIZMETLERI GENEL MÜDÜRLÜGÜ
- KLINIK KALITE DAIRE BASKANLIGI
15.05.2013 10:20 - 88668968/060/17266
*01391139*
01391139