Asdep | Konular | Kitaplar

"ASDEP Müsteşarlığı" Kurulursa Çok Etkili Olacaktır

"ASDEP Müsteşarlığı" Kurulursa Çok Etkili Olacaktır

ASDEP Programı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın en güzide projelerinden birisi...


Halihazırda ASDEP Programı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca yürütülmeye çalışılıyor...


Daha Türkiye çapında genel bir uygulama başlamış değil. Fakat, gerekli kadroları kurmak için ilk etapta SYDV tarafından yapılan alım sistemi olsun, uygulamanın topyekün olarak başaltılmasının sağlanamaması olsun birçok faktör, ASDEP'in SYDV tarafından istendiği ölçüde yürütülemeyeceği kanaatini oluşturuyor.

Nitekim;

ASDEP SYDV'da mı Kalmalı?, Yoksa Bizzat Bakanlıkça mı Yürütülmeli?

konu başlığıyla gündeme getirdiğimiz tartışma, konunun birçok yönden irdelenmesine yol açtı.

Oluşan genel kanaat, ASDEP'in Bakanlığın eliyle ve önemli bir kurumsal yapı içerisinde özellikle de bir müsteşarlık düzeyinde geniş kadrolarla yürütülmesi gerektiğidir.

Personel alımlarının da toplu ve tek elden yapılması, ve birkaç branşa da kadroların belirli oranlarla paylaştırılmasını uygun olacağı görüşü ağırlık kazanmaktadır.





İşte, konuyu tartışmaya açan yazının metni:


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ortaya konulan ve Pilot uygulamaları 2012'de Karabük ve Kırıkkale'de gerçekleşen ASDEP Programı çok başarılı olmuştu.

2012 Yılında, tüm Türkiye çapında uygulamaya konulmak istenen fakat, Maliye Bakanlığı tarafından gerekli kadrolar tahsis edilmediği için hayata geçirilemeyen ASDEP Programı, 2013 yılında Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun desteğiyle hayata geçirilmek üzere.

Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, projeyi bu kez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden uygulatma kararı almış durumda.

Hatta son kararın ilk uygulama örnekleri birkaç ilçenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından icra edilmeye başlanmış durumda.

Sürecin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülmesinin ise, birçok teknik eksikliğin yanısıra, kurumsal tecrübe tabanı yetersizliği nedeniyle çok zor gerçekleştirilebileceği gözlenmeye başladı.

Bu durumu, SYDV personelinin uygulama kadrolarının alımında ve sürecein sağlıklı şekilde yürütülmesinde, mevcut durumda yaşanmakta olan sıkıntılar açıkça ortaya koymaktadır.

ASDEP Kapsamında çalışacak personelin geri kalan kısmının doğrudan Bakanlık tarafından ve tek bir alımla yapılması en doğrusu olacaktır.

Çünkü, bu alımların ilk kısmı SYDV tarafından yapılırken en başta Pilot bölge çalışanlarının kadroya alınmaması olmak üzere, alımlarda istenen verimin sağlanamadığı da ortadadır.

Projenin tamamen işlerlik kazanması için, ASDEP Programının bizzat Bakanlığa alınması ve alımların da tek kalemde yapılması ya da toplu bir kaç alım şeklinde takvime bağlanması en doğrusu olacaktır.



ASDEP Projesi Bizzat Bakanlık Eliyle Yürütülmeli

SYDV Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yıllardır bilinen yavaş yapısı ASDEP'te beklenen verimin sağlanamaması anlamına gelecektir.

Halbuki, ASDEP kendisine çok ümit bağlanan bir projedir. Önemli ölçüde beklenti içinde olunan ve ülkemizin güzide bir projesidir.

Bakanlık ASDEP Müsteşarlığı kurarak bu Programa gereken değeri vermeli ve memur alımlarında da, farklı branşlardan geniş kadrolar oluşturmalıdır.

Mevcut durumda ASDEP, bu beklentinin çok uzağında kalma tehlikesi ile başbaşadır.

SYDV çalışma sistemi de ayrıca gözden geçirilmeli ve daha icraacı ve hızlı çalışan bir yapı oluşturulmalıdır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bugüne kadar ki, en aktif yapısına ulaşmış durumda olmasına rağmen yine de çok daha fazlasını yapacak güce ve iradeye sahiptir.

Bu uygulamaları hayata geçirmesi de bunun en somut örneği olacaktır.


"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ASDEP müsteşarlığı, asdepe müsteşar" konuları yorumlandı...

11 yorum

iibf

İibf bu fikri destekler ve hakettigi kadrolari ister

27.08.2013 - Ziyaretci

ASDEP PROJESİNDE İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARI

ASDEP PROJESİNDE İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARINA HAKETTİKLERİ PAY VERİLMELİ. ELBETTE İLGİLİ BİRKAÇ BRANŞ İLE BİRLİKTE UZMAN MESLEK ELEMANLARI YANİ İMD LER DE BU PROJEYLE BİRLİKTE EMEKLERİNİN HAKKINI ALACAKLARDIR.

27.08.2013 - Ziyaretci

asdep pilot bölge çalışanları

HABERDE YER ALDIĞI GİBİ ASDEP PİLOT BÖLGE ÇALIŞANLARININ DENEYİMLERİ GÖZ ARDI EDİLDİĞİ MÜDDETÇE PROJENİN BAŞARILI OLMASI MÜMKÜN GÖZÜKMEMEKTEDİR ÖNCELİK İSTİHDAM KONUSU BİZLERİN OLMALIDIR ASDEP KAPSAMINDA KADROYA ALINACAK PERSONELİN EĞİTİMİYLEDE BİZLER İLGİLENMELİYİZ YOKSA ŞİMDİ UYGULAMASI YAPILAN SYDV LERDE OLDUĞU GİBİ BİZİM BAŞARIYA ULAŞTIRDIĞIMIZ GÜZELİM PROJE YERLE YEKSAN OLMAYA MECBUR BIRAKILACAKTIR

28.08.2013 - Ziyaretci

İŞ VE MESLEK

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIKLARINA HAK ETTİKLERİ PAY VERİLMELİ...

28.08.2013 - Ziyaretci

İMD LER HAZIR ÇEKİLİN YOLDAN EĞİTİMLİ AİLE DANIŞMANLARI HAZIRI

imd ler masada değil her erde çalışmaya hazırlar.Var mı bizim gibisi.Asdebin neferleriyiz biz...

02.09.2013 - Ziyaretci

asdep pilot çalışanı ....

bu ülkede eğitimli işsiz sayısı gün geçtikçe artmaktadır . burda talepte bulunan herkesin kendine göre bir haklılığı bulunmakta nitekim bu projeyi başlatanlar yani pilot il çalışmalarında başarılı olan arkadaşların sayesinde bu proje devam edebilmekte eğerki başarısız bir sonuç alınsaydı diğer talepte bulunan arkadaşların bu isimden bile haberleri olmaycaktı konu proje bittiğinde kapancaktı şuan pilot ilde çalışanlara haksızlık yapılmaktadır . bu işin her ne kadar eğitimi alınsada ki pilot ildekilerde eğitimden geçtiler sertikalarda mevcuttur . bu olayın gerçek yüzü bütün bir bölgeyi tek tek evleri gezince ortaya çıkmaktadır . misal olarak hepimiz genciz ama bizden büyükler her zaman tecrübe sahibidir dimi nedeni ise onlar bizden önce birtakım olayları yaşamışlar ve tecrübe edinmişlerdir . bu asdepte de tecrübe elemanların değerlendirlmesi de en mantıklı olanıdır ... ama nitekim tecrubeliler alınıp diğer iş arıyanlar alınmasın demiyoruz sadece tecrübelilere haksızlık edilmesinden rahatsızlık duyuyoruz .....

12.09.2013 - Ziyaretci

İMD İLE OLMADI KENDİNİ AİLE DANIŞMANI YAPMIŞ:)

Hani aile danışmanlığı sertifikanız, aile danışmanları hazır demişsin, eğitim demişsin hani nerede eğitimin, masada değil her yerde demişsin, hayatında aile ile ilgili saha araştırmasına çıkmamışsın, ancak slogan hem de komik sloganlar

13.09.2013 - Ziyaretci

asdep sydv ye VERİLMEMELİ

asdep kapsamında alınacak aile danışmanlarının alım yetkisi adaletten ve şeffaflıktan son derece uzak olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına kesinlikle verilmemelidir. Esas mücadele bu mesele için yapılmalıdır arkadaşlar!!!!!!

18.09.2013 - Ziyaretci

sosyolog ve imd

ben sosyoloğum aynı zamanda imd sertifikası için hafta sonu sınava gırdım. imd sertifikasını özel istihdam bürosu açabilirim veya ileride yine işkurlara kadro verilebilir atama olabilir düşüncesiyle alıyorum yoksa ne sınav konuları ne sunum ve senaryo sınavı asdep kapsamında alınacak aile danışmanlığı için yeterlilik teşkil ediyor çok ayrı şeyler. aile danışmanlığı sosyologların hakkıdır imd sertifikası almakla bir alakası yoktur sapla samanı karıştırmayalım LÜTFEN...

18.09.2013 - Ziyaretci

sosyolog

toplumun en küçük birimi ailedir ve biz sosyologlar olarak lisans eğitimimizi toplum bilimi, onu oluşturan her kurumu incelemek üzere yaptık. diğer tüm bölümlerden daha çok hakkımız ve bilgimiz var bu konuda. ayrıca arkadaşlar SOSYOLOGlar hem sorunlara çözüm yolları hem bu sorunların temelleri üzerine kafa patlatıyorlar. aile sosyal destek programı bizim mesleğimizi uygulayacağımız ve yararlı olacağımız güzel bir alan. Sadece İŞ olsun diye değil faydalı olacağına inandığım ve bildiğim için konuşuyorum... SOSYOLOGLAR alınmalı....

20.09.2013 - Ziyaretci

sosyoloji

biz buralarda kendimizi avutuyoruz ve istek ve şikayetlerimizi senelerdir dile getiriyoruz ama duyması gerekenler bir türlü duymuyorlar bizi yada işlerine gelmiyor Türkiye gibi bir ülkede o kadar saçma sapan işler dönüyor ki senin branşının yada aldığın meslek eğitiminin hiç bir önemi yok söz konusu seçim yada oy kullanma gündeme gelince az bir sus payı veriliyor o da senelerce yetiyor bizlere zaten. Madem sosyoloji bölümüne bu ülkede bu kadar ihtiyaç yok atamıycaksın daha ne diye sosyoloji bölümünü açık tuturyosun ve birde açık öğretimini devam ettiriyorsun? Yazık bu ülkeye yazık bu insanlara...

25.09.2013 - Ziyaretci