Asdep | Konular | Kitaplar

ASDEP Projesine İlişkin Hükümetin Açıklamaları

ASDEP Projesine İlişkin Hükümetin Açıklamaları




ASDEP'i Hükümet ve Başbakan Nasıl Açıklıyor?


Sosyal destek ve hizmet alanında sağlık, istihdam ve eğitim hizmetleriyle birlikte bu açıklayacağımız proje de şu: Aile Sosyal Destek Programı, ASDEP

Aile Sosyal Destek Programı, kısaca ASDEP, 2011 seçimleriyle işbaşı yapan 61. hükümetin programında yer alan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen bir projedir.


Sosyal yardımların talep odaklı olmaktan çıkarılarak arz odaklı olarak gerçekleştirilmesine yönelik bir proje olan ASDEP, 2012 Mayıs ayından itibaren pilot il seçilen Karabük ve Kırıkkale’de uygulamaya konulmuş, 2012 sonu itibariyle pilot çalışmalar tamamlanmıştır.

Aile Sosyal Destek Programı ile önceden talep odaklı olarak yerine getirilen sosyal yardımlara arz odaklı bir nitelik kazandırılarak vatandaşa çok daha kaliteli, insani ihtiyaçları daha iyi karşılayan bir hizmet sunulması planlanıyor.


ASDEP sayesinde müracaatlara dayalı olarak verilen sosyal hizmet ve yardımların vatandaşın başvurusuna gerek kalmadan sunulmasını sağlamak amaçlanıyor.


ASDEP’in uygulamaya girmesi ile birlikte ailelerin sorunları ailenin bir talebi olması dahi yerinde tespit edilerek sorunların çözümü için devletin hizmet mekanizması kendiliğinden harekete geçirilip sosyal, psikolojik ve maddi destek çalışmaları yürütülecek.

Ak Parti’nin Hedef 2023 adlı seçim beyannamesinin “Ailelerimiz İçin 2023 Hedeflerimiz” başlığı altında “Aile bütünlüğünün korunması, güçlü ve mutlu aileler için ‘aileye aile içinde destek’ verilerek her aileye ulaşabilecek “Aile Sosyal Destek Programı”nı (ASDEP) hayata geçireceğiz” metni yer alırken Başbakan Erdoğan seçim beyannamesini açıkladığı konuşmasında Aile Sosyal Destek Programı ile ilgili şunları söyledi:


Sosyal destek ve hizmetlerin hak temelli olarak bütünleşik bir şekilde sunulduğu bir sosyal destek sistemi kuruyoruz. Sosyal destek ve hizmet politikalarını sağlık, istihdam ve eğitim politikalarıyla uyumlu yürüteceğiz.


Sosyal destek ve hizmet alanında sağlık, istihdam ve eğitim hizmetleriyle birlikte bu açıklayacağım proje de şu: Aile Sosyal Destek Programı, ASDEP.


Bu model çerçevesinde, ASDEP modeli çerçevesinde hane odaklı bir sisteme geçeceğiz. Böylece ailece merkezli, vatandaşın ihtiyaçlarını yerinde ve ivedilikle gidermeye ve ailelere rehberlik hizmeti sunmaya yönelik bütüncül bir sistem kuracağız.

Karabük Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) müdürü Erdal Üngören pilot il seçilen Karabük’te ASDEP’in nasıl uygulandığını anlatan açıklamasında, Aile Sosyal Destek Danışmanlarının aileler ile yaptıkları birebir görüşmelerde tespit ettikleri sorunlarla ilgili bir sosyal inceleme raporu hazırladığını, bu raporun değerlendirilerek sosyal hizmete ihtiyaç olanları Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne, asayiş ile ilgili konuları İl Emniyet Müdürlüğü’ne, evde yatalak olan yaşlı olan ve sağlık hizmeti alması gerekenler ile ilgili konuları İl Sağlık Müdürlüğü’ne yönlendirdiklerini, ilgili kurumların gerekli incelemeleri yaptıktan sonra yardımları yapıp kendilerini bilgilendirdiğini belirtti.

2013 yılında, pilot çalışmalar değerlendirilerek projenin Türkiye çapında uygulanabilmesi için gerekli tedbirler belirlenecektir.


Aile Sosyal Destek Programı Pilot Uygulama ve Araştırma Projesi’nin ön değerlendirmeleri sonucunda ASDEP personelinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) bünyesinde istihdam edilmesine karar verilmiştir.


Bu hususta SYDV’lerde yer alan Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlilerinin, Aile Sosyal Destek Danışmanı olarak görev alması kararlaştırılmış, personel sayısının ihtiyaca cevap verebilmesi için özellikle 2012′nin ikinci yarısında tüm vakıfların personel alımı yapması sağlanmıştır.

Şu ana kadar Karabük’te 8 binden fazla, Kırıkkale de 13 binden fazla aile ASDEP kapsamında incelenmiş ve gerekli tedbirler alınmıştır.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ASDEP çalışmalarını yerinde görmek için gittiği Karabük’te genel olarak bakanlığının ASDEP ile ilgili tutumunu şu şekilde özetlemiştir.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hayata geçirilen ve ilk uygulamaları yapılan ‘Aile Sosyal Destek Programı’ projesi ile her ailenin bir sosyal hizmet uzmanı olacak. Aynı; aile hekimliğinde olduğu gibi…

Bugün yaşadığımız birçok toplumsal sorun, aslında bir sonuç. Sorunları ortadan kaldırmamız için başa dönmemiz ve ailelerin analizlerini, araştırmalarını saha taramalarını iyi yapmamız
gerekiyor.

Zamanında sorunu fark edip, tedbirleri alarak, sorunların hiç yaşanmamasını sağlamamız gerekiyor.


Bunun maliyeti bize çok daha düşük. İstenmeyen olaylar yaşandıktan sonra düzeltmenin maliyeti ise her yönden çok daha yüksek.


Testi kırılınca tabiri, hele bir de insanla, insan merkezli bir politikayla uğraşıyorsanız çok daha zor oluyor. Aile parçalandığı zaman toplamamız çok daha zor oluyor.
O yüzden aile bütünlüğünün sağlanması, mutlu, sağlıklı bir gelecek, bir nesil, güçlü ailelerimizin devamı ile ilgili biz bu projeyi çok önemsiyoruz.

3 yorum

ASDEP

Sayın Bakanımız Fatma Şahin , Karabük' e değil , Kırıkkale'ye gitmiştir . Lütfen Haberin içeriğinde bunu düzeltin !

08.02.2013 - Ziyaretci

Bende SYDV ,İnceleme

Bende SYDV ,İnceleme Görevlisi olmak istiyorum ama olamıyorum kimse bana bu konuda yardımcı olmuyor.

09.02.2013 - elif_esk

bakanlık seçimi mi bekliyor

atamalar biranda neden sydv na bırakıldı?

torpil mi var

04.10.2013 - Ziyaretci