Asdep | Konular | Kitaplar

Ev Ekonomisi ile, Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümleri'nin Bakanlıktan Beklentisi

Ev Ekonomisi ile, Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümleri'nin Bakanlıktan Beklentisi

ASDEP Programının SYDV tarafından yürütülecek olması, birçok idealist gencin hayallerini de suya düşürüyor.

SYDV Kadrolarının bilinen yapısı ile değil de, direk 657 ye tabi statü ile ASDEP Kadrolarının oluşturulmasının Bakanlıkça tek elden yapılması en büyük beklenti.

ASDEP Konusunda, mevcut durumdan memnuniyet duyanlar oldukça düşük oranlarla azınlıkta kalıyor.

Bu bağlamda farklı bölümlerden mezun olan gençlerin serzenişleri her geçen gün daha kuvvetli bir sesle duyuluyor.

İşte bu bölümler arasında; Ev Ekonomisi ve Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümlerinden me'zun gençlerde bulunmakta...

İşte o gençlerden birisinin dile getirdiği sıkıntılarını aynen yayınlıyoruz.

Ben Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu, Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü 2010 mezunuyum. Ev Ekonomisi olarak girdiğimiz bu okul ikinci yılında bölümlere ayrıldı. Bölümlerden biri olan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, ASPB de kadrosu bulunmaktadır. Aynı okulun farklı bölümü olan ve bakanlığın da bir nevi isimdaşı olan Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümünün ne yazık ki kadrosu bulunmamaktadır.

2011 de seçim propagandası da olan Aile Sosyal Destek Programından bahsettiğinizde çok heyecanlanmıştık. Bekledik, bekledik ağzınızdan çıkan her açıklamayı umutla dinledik. Ama sonra maliyeden kaynak çıkmadığından askıya alındığını duyduk. Üzüldük. SYDV alımları oldu. Bizim bölümümüzün adı yine yoktu. Sürekli takipteydik, bitmeyen bir umutla dualara sığındık.

Şubat ayında Sosyal Hizmet Merkezleri Yönetmeliği yayınlandığında heyecanımız ikiye katlandı. Çünkü ilk defa adımız bir yerde geçiyordu. Aile ve Tüketici Bilimleri personelinin yapacağı görevler sıralanmıştı. Hazirandaki alımları beklemeye başladık. O günde geldi ama adımız yine yoktu. Üzüldük. Sosyal Çalışma Görevlisi olarak tanımlanmıştık ama alımlarda yine yoktuk. Nedenler, niçinler, çıkmazlar.. Eğitimden anlamayan bir çevrenin içinde sorulan soruları cevaplamak üç yıldır aynı sorulara maruz kalmak çıkmaz içinde çıkmazlar yaratıyordu. Bölüm itibariyle özelde çalışma alanımız çok sınırlı bir yandan da her sene kpss yi ihmal etmememiz gerekiyor. Yeni umutlarla başlıyoruz altı ayda bir hüsranla sonuçlanıyor.

ASPB kurulduktan sonra birçok alanda devrim niteliğinde gelişmeler başlattınız. Eksiklikleri gidermek için canla başla çalıştınız, çalışıyorsunuz. Kimsesizlere, çaresizlere, güçsüzlere sahip çıkıyorsunuz, sızlayan yüreklerin umudu oluyorsunuz. ATB mezunları da bu sistemin kimsesizi, çaresizi, güçsüzü… Sesimizi hiçbir yere duyuramıyoruz. Okuldayken hocalarımız kendi derdine düştü bizi umursamadılar. Biz ne yaptıysak duyuramadık sesimizi..

Kısaca Aile Bakanlığı diyorsunuz bizde Aile Bilimleri Bölümü diyoruz kendimize, ismimiz bile ortak ama bakanlığın umurunda değiliz. Hakkımız olmayan bir şeyi talep etmiyoruz ki, torpil de istemiyoruz. Sadece aldığımız eğitim doğrultusunda bu ülkenin değerlerine sahip çıkıp aileyi, nesli koruyup hizmet etmek istiyoruz.

ASDEP projesi yine gündemde ama ne yazık ki adımız yine anılmıyor. İİBF,İMD gibi alakası olmayan bölümler bile varken ATB yok. Bunun adı kimsesizlik değil de nedir Allah aşkına. Ama inancımızı kaybetmiyoruz. Çünkü haksızlıklara karşı duran, haksızlıkları gidermeye çalışan bir bakanımız var. İnanıyorum sesimizi duyduğu zaman bize duyarsız kalmayacaktır. Biz büyük bir aileyiz sloganı var ya bizlerde inşallah o ailenin bir parçası olacağız, bu oluşumun içinde ATBliler de faydalı şeyler yapacak. Yeter ki şans verin.. sesimizi duyun..

31 yorum

IŞ VE MESLEK DANIŞMANI

arkadaşlar imd diyosunuz da sanki imd ler sadece sertifikalı kişiler akıl almaz yorumlar biz okuduk IMD LER ILK OKUL TERK DEĞIL MI :) o bölüm bu bölüm demek ten vazgeçin artık birbirinizin bölümü kotulemek ne ya böyle mi asdep te yer almak istiyosunuz IMD DEMEK ULUSAL YETERLILIK BELGESI ALMIŞ DEMEK SIZDE ALIN HIÇ OLMASA ELEŞTIRI NE DIR NASILDIR ne şekil yapılır ağzı olan IMD DIYO AMA BILMIYOLAR KI BIZLER LISANS VE YÜKSEK LISANS MEZUNU OLDUĞUMUZU . Olay sydv ye kalırsa ki şuan onlar da bölüm aramaz dayısı tanıdığı olan girecek nasılsa orda bölüm şartı pek önemli değil kimin tanıdığı o önemli :( yani bakanlık olaya el atmazsa tabi yoksa ankette boş ve biz IMD sertifikası olanlar i halksiz yere kotulemiş olacaksiniz

28.08.2013 - Ziyaretci

asdep misyonunu ancak imd ile genisletebilir.

Baska bolum kaldi mi? İs ve meslek danismanlari bu isi layikiyla yapacaktir. Korkunuz olmasin.

29.08.2013 - Ziyaretci

İMD

Ev Ekonomisi ve Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümlerinden me'zun ARKADASLAR TEBRİKLER ANKETTE YER VERİLDİ :) YENİ BÖLÜMLER İ DE GÖRELİM

HER ATAMA DİYENİ ANKET E ALIYOLAR YA

EYLÜLDE BÖYLE GECER NASILSA

SYDV BÖLÜM DEĞİL KİMİN TANIDIĞI EŞİ DOSTU İSE ONU ALIR

BAKANLIK BÖLÜMLERİ ANKETE ALACAĞINA ASDEP PROJESİNİ KENDİ YÜRÜTSÜN YETER ARTIK TORPİLDEN BIKTIK

İŞ VE MESLEK DANISMANLARI = ASDEP = İMD

30.08.2013 - Ziyaretci

iibf eylülde alır bu ankette birinciliği

şu an için imd ciler sevinsinler bakalım

bunun bir de eylülü var

30.08.2013 - Ziyaretci

İMD

ASDEP=İMD bunu anlamak bu kadar mı zor. özellikle iibf li arkadaşlar kendi işinizi yapın, mesela gidin bankacı olun. bir atama kokusu aldığınızda istilaya geçmekle olmaz. her işin bir ehli olduğu gibi ASDEP in ehli İMD lerdir. bunu herkes gibi sizde biliyorsunuz ancak işinize gelmiyor.
İMD sertifikası almak o kadar kolaysa buyurun sizde alın. 13000 kişinin girip sadece 5045 kişinin başarılı olabildiği bir sınavlar zinciri. kendine güvenen buyursun sınava girsin. ayrıca İMD sertifikası arkadaşlarımızın çoğunun kpss p3 puanı 82 ve üzeri. yok öyle düşük puanlarla atanmak.

31.08.2013 - Ziyaretci

AİLE VE TÜK. BİL. KAÇ MEZUNUNUZ VAR?

Burada 3500-4000 memur alımından bahsediliyor.

sizin bölüm 20 yılda bu kadroyu dolduramaz.

30-40 mezununuzla mı asdep'e talip oluyorsunuz?

31.08.2013 - Ziyaretci

önce oku ki anlasın o kafan

aile ve tüketici bilimlerinin ne oldugunu bi ögrende ondan sonra yorum yap eyy misafir

01.09.2013 - Ziyaretci

önce oku ki anlasın o kafan

aile ve tüketici bilimlerinin ne oldugunu bi ögrende ondan sonra yorum yap eyy misafir

01.09.2013 - Ziyaretci

İMD

ASDEP=İMD bunu anlamak bu kadar zor çünkü biz ımd liler olarak okudugumuz bölümlerden iş bulamayıp kendımıze yeni bir umut olan ımd sertıfıkalarını alarak kendı mesleklerımızden vazgecıp ımd olmayı kabul eden kişileriz daha dogrusu benım görüsüm şimdide imd olarak giremedıgımız kadrolara asdep projesi üzeriden girmeyi vadeden ve baskalarının kadrolarına göz diken bir grubuz...

02.09.2013 - Ziyaretci

ATB

SADECE BU SENE 140 MEZUN VERMİŞ Bİ BÖLÜM İÇİN 20-30 MEZUNU VAR DİYEN ARKADAŞI AYRICA KUTLUYORUM..SIRF MUHALEFET OLMAK İÇİN KONUŞMASIN KİMSE ARKADAŞLAR , AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ BÖLÜMÜNÜN SADECE LİSANS PROGRAMINA BİLE BAKSANIZ BİZE HAK VERİRSİNİZ DİYE UMUYORUM Kİ BU BÖLÜM HACETTEPE ÜNİVERSİTESİNDE BULUNAN BİR BÖLÜM , EĞİTİM KALİTESİNİ SORGULAMAK İÇİN EN AZ O EĞİTİM DÜZEYİNDE OLMAK GEREK..

02.09.2013 - Ziyaretci

BİZİ "AZ"IMSAMAYIN!

bu bölüm 1968 yılından beri var ancak değeri kıymeti hiçbir zaman bilinmedi.biz 30-40 mezun değiliz binleriz hatta onbinleriz...

02.09.2013 - Ziyaretci

ATB ATB ATB......

Admin aklı başında birisi ki bizi de ankete dahil etti.Sizin gibi yok biz şöyle belge aldık yok bu proje bizim hakkımız bırakın kardeşim bu zırvalıkları...Bu projenin temelini oluşturan ailenin adını taşıyan bir bölüm var,özüyle eğitim almış mezunları...o yüzden çenenizi boşa yormayın herkesin hakkı hakedene verilir elbet birgün hayırlısıyla inşallah

02.09.2013 - Ziyaretci

Aile ve Tüketici Bilimleri

Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümünün ülkemizde olması bile çok önemlidir. Bunun önemini kavrayamayanlar, geçerli bir bahane bile bulamayıp sayı ile yorum yapmak bu bölümde aile ile ilgili en kaliteli eğitimi görmüş gençlerimize saygısızlıktır. Aile Sosyal Destek Programı sadece tek bir alana, tek bir bölüme ait değildir. Önemli olan sayı değil, aile ile ilgili kaliteli eğitilmiş bireylerdir. Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümünden mezun her birey 4 sene boyunca aile ile ilgili tüm dersleri eksiksiz almış ve aile ile ilgili her türlü çalışmaları sonuna kadar yürütebilecek bireylerdir. Ayrıca dünya literatürünü, aile ile ilgili politikaları ve uygulamaları en çok takip eden ve akademik çalışmaları çok fazla olan bir bölümdür. Daha hangi bölümün kaç tane mezun verdiği ve bu bölümün amacını bile bilmeyenler yorum yapıp bilimi ve ülkemizin insanını kandıramazlar. "Aile Sosyal Destek Programı" multidisipliner bir çalışmayı gerektirir. Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü mezunları bu alanda çalışmayı en çok hak eden bölümlerden birisidir. Önemli olan ailelerimizin yaşam kalitesini yükseltmek ise bilgimizi sonuna kadar ortaya koyar, farkımızı da ortaya koyarız. Kim aile ilgili lisans veya lisansüstü eğitimi boyunca ne eğitim almış, bilgisi neymiş kanıtlasın. Aile ve Tüketici Bilimleri mezunları olarak ülkemizin ailelerine hizmet etmeye hazırız, biz bunun için eğitim aldık, bu alanda hakkımızı da eninde sonunda alacağız.

02.09.2013 - Ziyaretci

5045 İMD Lİ

YILANNNNNNNNNNNNN :) REKLAM KOKAN HAREKETLER BUNLAR KİMSE BÖLÜMÜNDEN VAZGECMEDİ BİLAKİS BÖLÜMLERİNE ARTI VEREN ULUSLARARASİ YETERLİLİK SERTİFİKASI ALDILAR SEN DE ALABİLİRSİN LİSANS MEZUNUSAN COK BASİT DİYOSAN :)

İMD OLMAK İCİN BIRAKIN BÖLÜMLERİ DEMİYOLAR Kİ LİSANS OKUDUNSA GEL BAKALİM YETERLİLİK ALABİLECEN Mİ DİYO YOKSA İMD Lİ DEMEK SADECE SERTİFİKA ALMIŞ KİŞİ DEĞİL BITANEM :)

UYANIK CAMUR AT İZİ KALSIN YAPIYOSUN İMD Lİ OLDUGUNU SÖYLEYİP İMDLİ OLAN BİRİ İSEN NEYYE SERTİFİKA ALDIN BEĞENMİYOSAN ALMASAYDİN ZORLA GEL SANA YETERLİLİK VEREN YOK DEĞİL Mİ

KORKU BUNLARA YETER İMD LER DEYİNCE ADAMLAR HEMEN TIRSIYO NE YAPSINLAR :)

02.09.2013 - Ziyaretci

mağdur olduk

ben 2009da atb den mezun oldum.her yıl binbir umutla kpss harıl harıl çalışıyorum belki bi memurluk gelır diye.ama olmuyor.biz bu vatanın evldı değilmiyiz.bizim kadar eğitim ğörmemşler her ay paraları sayarken bizler seneyı bekliyoruz.bize reva mı bı yazık değilmi onca verdiğim,z emeğe.lütfen birileri sesimizi duysun artık allah rızası için.30 40 kadar da olsak emek verdik 4 yıl boyunca yurtlarda süründük ve diğerlerin den daha azla okuduk.buna biçare bulsunlar artık ne oluuuurrrr...

02.09.2013 - Ziyaretci