Asdep | Konular | Kitaplar

Engelli İstihdamı Konusu

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden Engelli İstihdamına Farklı Bir Bakış



Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün himayelerinde Yeditepe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Yeditepe Üniversitesi Engeli olan Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi ve Çocuk Fizyoterapistleri Derneği tarafından düzenlenen
"Zihinsel Engelliler İçin Parlak Gelecekler: ‘Yerleştir, Eğit, Sürdür’ ”

Projesi kapsamında gerçekleştirilen “İş Koçluğu Çalıştayı” 1-2 Mart 2013 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi.


Çalıştay kapsamında konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Genel Müdürlük olarak engellilerin istihdamı alanında "Yerleştir, Eğit, Sürdür" anlayışına dayanan yeni bir yaklaşımın başlatıldığının müjdesini verdi.



Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşkesi Rektörlük Binası Yeşil Salon’da düzenlenen Çalıştay’a kamu kurum v kuruluşlarından temsilciler, işverenler, engelli bireyler ve aileleri katıldı.


“Yerleştir, Eğit, Sürdür” Projesi kapsamında düzenlenen Çalıştay’ın ana konuşmacısı bu metodu dünyaya yayan önemli isimlerden biri olan ve “Zihinsel Engeli Olan Gençlerin Toplum ile Bütünleşmesi (KALE) Organizasyonu”nun çatısı altında eğitimler veren ve aynı zamanda bu organizasyonun kurucularından olan İrlandalı Cristopher Lynch oldu.


Christopher LYNCH, Zihinsel Engellilere yönelik iş koçluğuna genel bakış, istihdamın desteklenmesi yöntemi, işverenler ve ebeveynler ile çalışma yöntemleri gibi oldukça teknik konuları içeren çok başarılı bir seri sunum yaptı.



“Sertifikalar İşi Garanti Etmiyor”



Çalıştay’a katılarak bir konuşma yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Genel Müdürlük olarak istihdamı desteklemeye yönelik çalışmalarında temel bir yaklaşım değişikliğine gittiklerini ifade etti.


Genel Müdür konuşmasında “Bugüne kadar, engelli bireyler is dünyasına adım atabilmek amacıyla çeşitli eğitim ve sertifika programlarına başvurdular, çok farklı alanlarda mesleki eğitimlerden geçerek iş başvuruları yaptılar.


Ancak, veriler göstermektedir ki, eğitim alıp, sertifika sahibi olup daha sonra iş aramak gerek iş başvurusunda bulunan kişiye, gerekse işverene çok uzun bir zamana mal olmaktadır.


Bu nedenle, özellikle özel sektörde istihdam için başvuruda bulunan pek çok engelli bireyin ellerinde sertifikalarıyla açıkta kaldıkları ve mesleki eğitimlerini istihdama dönüştüremedikleri görülmektedir” dedi.



“Önce İş, Sonra İşbaşı Eğitim”



Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak engellilerin istihdamı konusunda başlatılan anlayış değişikliğinden bahseden Çiftçi; “Bundan böyle istihdamdaki temel prensip değişecek: Önce eğitim al, sonra yerleş politikası yerine, "Yerleştir, Eğit, Sürdür " anlayışına dayanan bir yaklaşım izlenecek.


Bu yeni prensip, İŞKUR Genel Müdürlüğü’nün “İş Başı Eğitim” temel politikasıyla da örtüşüyor. Böylece engelli vatandaşlarımıza istihdamın kapılarını daha da açmayı hedefliyoruz” dedi.


Çiftçi ayrıca Türkiye’de zihinsel engelliler için yerleştirilebilecek bir iş koçluğu sistemin özelliklerine yönelik olarak görüşlerini çalıştaya katılan katılımcılar ile paylaştı.



"Yerleştir, Eğit, Sürdür" metodu, daha önce farklı ülkelerde de uygulanmış ve özellikle zihinsel engelli bireylerin normal sektörlere yerleştirilmelerinde ve sağlıklı sonuç alınmasında etkili olmuş bir metodtur.


"Yerleştir, Eğit, Sürdür" metodunu dünyaya yayan önemli isimlerden biri olan İrlandalı Cristopher Lynch programın ana konuşmacısı olarak söz konusu metodun engelli istihdamındaki rolünü detaylarıyla birlikte sundu.


Dünyada pek çok ülkede uygulanan bu sistemle ilgili olarak yapılan sunumda; engelli bireylerin özellikle de zihinsel engeli ve akıl hastalığı bulunan bireylerin genel istihdam alanlarında ise yerleştirilme süreçleri, iş alanlarının oluşturulması ve belirlenmesi, bu alanda faaliyet gösterecek meslek danışmanlarının yetiştirilme süreçleri, iş başındaki eğitimin özellikleri, iş koçunun bu süreçteki görev tanımı, işverenin ve işe yerleşecek engelli bireyin uyumlandırılması çalışmaları, sürecin izlenmesiyle ilgili detaylar, iş koçunun bu aşamadaki rolü gibi pek çok detaylı konu ele alındı.



"Zihinsel Engelliler İçin Parlak Gelecekler: ‘Yerleştir, Eğit, Sürdür’ ” Projesi kapsamında proje ekibi tarafından düzenlenen sunumların ardından işverenler ve aileler ile çalışma oturumları düzenlendi.


İki gün suren programa Yeditepe Üniversitesi’nden öğretim üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler ile İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü temsilcileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü temsilcileri, zihinsel engellilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve uzmanlar katıldı.



İki günlük programın sonunda, Yeditepe Üniversitesi’nin söz konusu çalışmayı hayata geçirebilmek amacıyla projelendirmesi ve engelli memur istihdamında ve özel sektörde istihdamda "Yerleştir, Eğit, Sürdür" metodunu kullanarak daha sağlıklı bir istihdam oluşturulması için Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne sunması kararlaştırıldı.

Toplantı, destek veren tüm kurum ve kişiler projenin mümkün olan en kısa sürede hayata geçirilmesi ve netice alınması konusunda fikir birliğine varılmasıyla sona erdi.