Asdep | Konular | Kitaplar

İşyerlerinde "Acil Durum Eylem Planı" Zorunluluğu

İşyerlerinde "Acil Durum Eylem Planı" Zorunluluğu



Mağazalar, müşterisini iş güvenliği konusunda bilgilendirmek zorunda...

Son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önemli düzenlemeler yapıldı.


Bu düzenlemeler arasında 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu ve 30’u aşkın yönetmelik bulunuyor.


Kamuoyunda iş güvenliğinin sadece işyerlerinde çalışanlar için yerine getirileceğine ilişkin yaygın bir kanaat var.



İş güvenliği işyerinde bulunan herkesi kapsıyor. Örneğin bir mağazanın ziyaretçileri ve müşterileri de belirli şartlar altında iş güvenliğinin kapsamında.


İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre işverenler (mağaza sahipleri) müşterilerini iş sağlığı ve güvenliğinin önemli konularından biri olan acil durum planları hakkında bilgilendirmeleri gerekiyor.



Acil durum planı yapmayana ceza

Acil durum; işyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele, ilkyardım veya tahliye gerektiren olayları kapsıyor.

Acil durum planı, tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere acil durumların belirlenmesi, bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması, görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi, acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin oluşturulması, dokümantasyon, tatbikat ve acil durum planının yenilenmesi aşamaları izlenerek hazırlanıyor. Acil durum planını yapmayanlar hakkında idari para cezası uygulanıyor.

Müşteriyi bilgilendirmek zorunlu

18.06.2013 tarihli ve 28681 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğe göre işverenler (mağaza sahipleri) müşteri ve ziyaretçi gibi işyerinde bulunan diğer kişileri acil durumlar konusunda bilgilendirmesi gerekiyor.

Mağaza sahipleri yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, ilkyardım veya tahliye gerektiren olaylar konusunda ne yapılması gerektiğini içeren broşür ve bilgilendirici evrakları basılı hale getirip işyerine gelen müşterilere bir örneğini vermek suretiyle ya da işyerinin değişik yerlerinde ilan edilen bilgilendirici yazı ve krokilerle bu yükümlülüklerini yerine getirebilirler.

Acil durumları belirlemeyen, acil durumlar için tedbir almayan, acil durum planlarını hazırlamayanlar, müşteri ve ziyaretçi gibi işyerinde bulunanları acil durumlar hakkında bilgilendirmeyen işverenler(mağaza sahipleri)hakkında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre her yükümlülük için 1.186 TL ve aykırılığın devam ettiği her ay için 1.186 TL idari para cezası uygulanacak.

1 yorum

Pdr

Pdr

08.01.2018 - Ziyaretci