Asdep | Konular | Kitaplar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan Engelli İstihdamı Atağı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan Engelli İstihdamı Atağı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı engellilere dönük istihdamı arttırmak amacıyla başlattıkları çalışmlara hız verdi.


Engelli İstihdamı Programı

İki bakanlığın yanısıra ÖSYM de bu çalışmlarda yer alacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ve ÖSYM tarafından düzenlenen ''İstihdamda Engel Yok'' toplantısı, ATO Kongre Salonu'nda yapıldı.



Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve ÖSYM Başkanı Ali Demir katıldı.



Erdoğan, programdaki konuşmasında, Türkiye büyüdükçe, ekonomisi, şartları iyileştikçe refahı, istihdamı paylaşımı adaletli bir şekilde toplumun tüm kesimlerine yansıtacaklarını belirtti.



''İşsizlik sorununu, engelli istihdamındaki sorunu inşallah kısa süre içinde çok daha makul seviyelere çekeceğiz'' diyen Erdoğan, engellilerin hayat şartlarını iyileştirmek, karşılaştıkları orunları çözmek için geçen on yıl içinde önemli adımlar attıklarını söyledi.



Bu alanda 2005'te çıkardıkları kanunu ''devrim niteliğinde bir düzenleme'' olarak nitelendiren Başbakan Erdoğan, bununla eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellileri ilgilendiren pek çok konuda en tabi haklarını teslim ettiklerini bildirdi.



Engellilerle ilgili pozitif ayrımcılık içeren kanunların Anayasa Mahkemesi engelline takılmaması için 2010'daki halk oylamasıyla anayasada değişiklik yaptıklarını, böylece engellilerin haklarının teslim edilmesiyle ilgili çalışmaları anayasal düzenlemeye kavuşturduklarını hatırlattı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını ihdas ettiklerini, bünyesinde de engellilere yönelik çalışmaları yürütecek genel müdürlük kurduklarını anımsatan Başbakan Erdoğan, böylece engellilere yönelik politikaların daha süratli ve verimli yürütülmesine yönelik mekanizma oluşturduklarını söyledi.



2002'de engelli kontenjanında memur olarak çalışan 5 bin 777 engelli olduğunu belirten Erdoğan, bu rakamın Mart itibarıyla 33 bini geçtiğini söyledi. ''Nereden nereye'' diyen Erdoğan, bu yıl içinde yapılacak ikinci bir atamayla bu sayının 35 bini geçeceğini kaydetti.



2002'de kamu ve özel sektörde çalışan toplam engelli sayısının 49 bin olduğunu ifade eden Erdoğan, bu sayının şimdi 101 bine ulaştığına dikkati çekti.



Engelli istihdamını daha da artırmak için kredi, hibe, teşvik gibi düzenlemeler yaptıklarını anımsatan Erdoğan, ''Şu anda hiçbir istihdam alanında yerleşemeyen zihinsel engelliler ve otizm tanılı kardeşlerimiz için çalışma yapıyoruz. Dün Dünya Otizm Farkındalık Günü idi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Milli Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor Bakanlıklarımızın yanı sıra YÖK ve sivil toplum kuruluşlarımızın da desteği ile Türkiye'nin, hükümetimizin ilk otizm eylem planını açıkladık” dedi.



Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde öğrenim gören öğrenci sayısının 2006'da 83 bin iken Temmuz 2012'de özel eğitim desteği alan öğrenci sayısının 246 bine yükseldiğini vurgulayan Erdoğan, ''Engelli kardeşlerimizin sosyal hayata uyum sağlamaları her türlü haktan en iyi şekilde yararlanabilmeleri için de düzenlemelerimiz sürüyor. Sokakları, toplu taşıma araçlarını, kamu ve belediye hizmet binalarını yeniden düzenliyor, engelli kardeşlerimizi gözetecek şekilde ulaşımı daha da kolaylaştırıyoruz. Eksiklerimiz bu alanda gerçekten var. Ben şahsen genel merkezimin eksiklerini bu konuda hamdolsun tamamıyla giderdim. Çünkü önce kendi şahsımda bunu yapmam lazım ki ondan sonra başkasından isteyim. Şu anda bütün eksiklerimiz hemen hemen giderilmiş vaziyette. Bunun şimdi bütün bütün bakanlıklarımızda da aynen, devlet dairelerinde aynen, süratle giderilmesi çalışmaları yürüyor. Belediyelerimizin araç gereç noktasında bütün düzenlemeleri yapmaları, bütün yaya kaldırımlarını buna göre düzenlemeleri bütün bunlarda çalışmalarımızı da sürdürüyoruz, sürdüreceğiz'' diye konuştu.



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise konuşmasında millete hizmet etme yolculuğuna çıktıklarında halk için halkla beraber olduklarını belirterek, ''Engellilerimiz için engellilerimizle beraberdik. Bu yolculuğa devam edeceğiz. Sağlıkta 'önce engelliler' dedik, eğitimde 'önce engelliler' dedik, istihdamda 'önce engelliler' dedik, ulaşılabilirlikte 'önce engelliler' diye yolumuza devam ediyoruz'' diye konuştu.



Bir insanın bir diğer insandan üstün kılanın saçı, gözü, mal varlığı veya evlatları olmadığını ifade eden Şahin, ''Bir insanı diğer insandan üstün kılan onun yüreğidir, onun güzel ahlakıdır, onun davranışlarıdır. Bizim için engelli kardeşimizin engelsiz kardeşimizden hiçbir farkı yoktur. Sayın Başbakanımızın talimatıyla büyük hukuki ve zihinsel devrim başlattık, devam ediyoruz. Engellilerimizin talepleri değişiyor çünkü gelişiyorlar. O yüzden biz onların literatürünü, yasaları değiştiriyoruz. Çürük, sakat, sizi ikincilleştiren, negatif algıya dönüştüren her şeyi değiştiriyoruz. Yeni bir yapı ile yolumuza devam ediyoruz. Sizin yardıma ihtiyacınız yok. Bu toplumun kalkınma hamlesinde bizim size ihtiyacımız var'' dedi.



Hazreti Muhammed'in bedensel engelli bir kişiyi vali tayin ettiğini, vekaleti görme engelli bir kişiye bıraktığını anlatan Şahin, anne ve babaların kendilerinden sonra engelli çocuklarına ne olacağı endişesi taşıdığına işaret etti.



Şahin, ''Biz kader birliği yaptık. İyi günde kötü günde, hastalıkta sağlıkta, engellilik durumunda sizin evladınız bizim evladımız olacak, bizim evladımız sizin evladınız olacak. Gökkuşağının bir rengini çıkarırsanız, o gökkuşağının anlamı kalmaz. Engelli kardeşlerimiz de gökkuşağındaki en önemli renktir bizim için'' diye konuştu.



Görme Engelliler İçin Sesli Betimleme



Toplantı süresince görme engelliler için sesli betimleme yapıldı. Böylece görme engelli vatandaşlar, toplantıda neler olduğunu anında dinleyebildi. Daha önce sinemalarda görme engelliler için yapılan sesli betimleme ilk kez bir etkinlikte kullanıldı.



İşitme engelli vatandaşlar içinse konuşmaların yanı sıra şarkılar da işaret dili ile çevrildi.
İş ve Çalışma Hayatı