Asdep | Konular | Kitaplar

Sosyal Hizmet Modellerinden Yararlanan Çocukların İstihdamına Dair Yönetmelik

Sosyal Hizmet Modellerinden Yararlanan Çocukların İstihdamına Dair Yönetmelik

Sosyal Hizmetlerden Yetişen Çocukların İşe Alımı

06/02/2014 tarihli ve 6518 sayılı Kanun ile 2828 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi değiştirilerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocukların istihdamında yeni bir prosedür getirilmiş ve bu konuya ilişkin olarak Başkanlığımızca hazırlanmış olan Yönetmelik 12/06/2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunmaktadır.

Sosyal Hizmetlerden Yetişen Çocukların İşe Alımı Nasıl Olacak?


Bu Yönetmeliğe göre;

(1) Hak sahipliğinin tespiti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yapılacaktır.

(2) Hak sahibi olabilmek için kişilerin:

-haklarında korunma veya bakım tedbir kararı alınmış olup fasılalı olarak geçen yararlanma süreleri dâhil iki yıldan az olmamak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanmış olmaları,
- Reşit oldukları tarih itibarıyla bu hizmetlerden yararlanmaya devam ediyor olmaları,

- On sekiz yaşın doldurulduğu ve korunma veya bakım tedbir kararının sona erdiği tarihten itibaren iki yıl içinde Bakanlığa başvurmuş olmaları gerekmektedir.
2828 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesine göre hak sahibi olanların kurumların kadrolarına yerleştirme usulü;

(1) Yerleştirme işlemleri Başkanlığımızca yapılacak veya yaptırılacaktır.

(2) Ortaöğrenim ve üstü mezunlarının yerleştirmeleri KPSS sonuçlarına göre ve ilkokul ortaokul ve ilköğrenim mezunlarının yerleştirmeleri Kura sonucuna göre gerçekleştirilecektir.

(3) Bu itibarla en az ortaöğretim (lise) mezunu olan adayların KPSS’ye başvurmaları gerekmektedir.

(4) İlkokul, ortaokul ve ilköğretim mezunlarının yerleştirilmeleri kura usulü ile yapılacağından bu kişiler KPSS’ye girmeyeceklerdir.

(5) KPSS sonucuna göre yerleştirme memur unvanlı kadrolara, kura ile yerleştirme yardımcı hizmetler sınıfında yer alan kadrolara yapılacaktır.

(6) Yerleştirme işlemleri için bir tercih kılavuzu yayımlanacak ve hak sahipleri bu tercih kılavuzunda yer alan kadrolara tercihte bulunacaklardır.

(7) Hak sahipleri 2828 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinde yer verilen istihdam hakkından yalnızca bir kez yararlanabileceklerdir.



2014 yılı yerleştirme işlemlerinin yapılması;

(1) Yönetmeliğin yayım tarihi itibariyle hak sahibi olanların bilgileri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 2014 yılı Haziran ayının sonuna kadar Başkanlığımıza intikal ettirilecektir.

(2) 2014 yılında yerleştirme yapılacak kadro sayıları, Başkanlığımızca Temmuz ayı sonuna kadar kamu kurum ve kuruluşlarına bildirilecektir.

(3) Kurumlarca, bildirilen kadro veya pozisyonların merkez ve taşra teşkilatları itibarıyla dağıtımı yapılarak 2014 yılı Ağustos ayı sonuna kadar Başkanlığımıza bildirilecek bu işlemlerin tamamlanması ve 2014 yılı KPSS sonuçlarının açıklanmasının ardından yerleştirme işlemleri yapılacaktır.

Bu çerçevede adayların Başkanlığımızca konu ile ilgili olarak yapılacak açıklamaları takip etmeleri önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI